Termékajánló
Hírlevél
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.10.17 16:56

Váltakozó áramú programozható tápegységek az APM kínálatából

Váltakozó áramú programozható tápegységek az APM kínálatából

Egyre több fejlesztő és gyártó tervezi termékeinek világszintű exportálását, aminek eléréséhez meg kell felelniük a legkülönfélébb nemzetközi és helyi szabványi követelménynek és sajátosságnak.

Egyre több fejlesztő és gyártó tervezi termékeinek világszintű exportálását, aminek eléréséhez meg kell felelniük a legkülönfélébb nemzetközi és helyi szabványi követelménynek és sajátosságnak. A megfelelőséget általában akkreditált laboratóriumok vizsgálatai alapján kiállított tanúsítványokkal kell igazolni. Ezeknek a laboratóriumoknak az óradíja rendkívül magas és jelentős költséggel jár a feltárt hiányosságok többszöri javítása és az újabb ellenőrző mérések elvégzése. Sokkal gazdaságosabb lenne a hálózati paramétereknek és zavaroknak való megfelelés ellenőrzésére a saját fejlesztőlaboratóriumban. Így a már biztosan megfelelő eszközt csak egyszer kellene megvizsgáltatni a tanúsítványt kiállító intézettel, ezáltal jelentős megtakarítás lenne érhető a külső laboridők igénybevételének csökkentésével.

Erre kínál megoldást az APM SP300VAC gyártmánycsaládja, amely a legkorszerűbb nagy sebességű DSP és CPLD alapú vezérléssel képes a kimeneti AC, DC vagy akár AC+DC kimeneti feszültség jelleggörbéjének teljes mértékű programozására a 0 ÷ 300VAC vagy 0 ÷ 424VDC kimeneti feszültségtartományban és a DC vagy 15Hz ÷ 1200Hz frekvenciatartományban akár 20kVA teljesítményig egy- és háromfázisú kimenettel egyaránt.

A tápegység programozása és a mérési adatok leolvasása vagy elmentése történhet a berendezés előlapjáról a nyomógombok és az 5,6”-os színes érintőképernyő segítségével vagy az RS232, RS485, USB, LAN és GPIB port valamelyikére csatlakoztatott számítógéppel. Egyidőben akár 15 paraméter is vizsgálható rendkívül nagy felbontással és pontossággal.

Az APM SP300VAC termékcsalád tagjai az alábbi vizsgálatok elvégzésére alkalmasak

Állítható fázisszög és felfutási / lefutási meredekség

A 0 ÷ 359,9° tartományban programozható kezdő és záró fázisszög beállítási lehetőséggel vizsgálható az elektronikus berendezések be-/ kikapcsolási áramlökése.

A feszültség és a frekvencia felfutási és lefutási meredekségének állításával lehetséges a nagy induktív és kapacitív fogyasztók lassú indítása, ezáltal elkerülhető, hogy a bekapcsolási áramlökés miatt megszólaljon a túláram védelem és lekapcsolja a fogyasztót.

AC és DC kimenet

A tápegységek kimenete akár AC, akár DC vagy AC+DC üzemmódra is programozható. Amennyiben nincs szigorú követelmény a kimeneti hullámossággal kapcsolatban, egyenáramú tápegységként is alkalmazható. Speciális alkalmazások esetén a DC feszültség polaritása akár valós időben is változtatható.

Magas kimeneti csúcstényező

Az akár 6-szoros kimeneti csúcstényezőnek köszönhetően a nagy bekapcsolási áramlökésű és a nagy csúcsáram igényű fogyasztók elindítása vagy megtáplálása is teljesíthető.

Dimmer (fázisszög hasítás) üzemmmód

A beépített dimmer (fázisszög hasítás) üzemmód által motorok fordulatszámszabályozása vagy fényforrások fényerőszabályozása is vizsgálható. Gyártásközi ellenőrzés során akár a felhasználó egyedi igényei szerinti valós üzemi körülmények szimulálásával is végezhető a termékek vizsgálata.

Pásztázás (sweep) üzemmód

A pásztázás (sweep) üzemmód segítségével meghatározható a fogyasztó teljesítményfelvétel-csúcsa a teljes bemeneti feszültség- és frekvenciatartományban. A feszültség- és frekvenciaváltozások szakaszosan programozhatóak a kezdeti és végső feszültség, a feszültség lépésköz, a kezdeti és végső frekvencia, a frekvencia lépésköz és a szakasz időtartamának megadásával. A mérés befejeztével a teljesítményfelvétel-csúcshoz tartozó feszültség, frekvencia és egyéb paraméterek kijelzésre kerülnek.

Tranziens üzemmód

Tranziens üzemmóddal szimulálni lehet a hálózaton ki-be kapcsolgatott nagy teljesítményű kapacitív fogyasztók hatását a vizsgált berendezésre.

Hálózati zavar szimuláció

A tápegység három különböző üzemmódban lehet hálózati zavarokat szimulálni:

  • LIST üzemmódban egyedi program szerinti jelleggörbéket lehet előállítani
  • STEP üzemmódban a hálózati feszültség értékének változása szimulálható
  • PULSE üzemmódban feszültségkimaradások és impulzusok szimulálhatók

Kimeneti impedancia változtatása

A programozható váltakozóáramú tápegység kimeneti impedanciája rendkívül alacsony, azonban léteznek olyan alkalmazások, amelyeknek magasabb impedanciát igényelnek. Az SP300VAC kimeneti ellenállása és induktivitása az előlapi kezelőfelületen és a vezérlő szoftveren keresztül is programozható, miáltal egyedi impedancia értékek is beállíthatók.

IEC szabványossági vizsgálatok

A beépített IEC szabványossági vizsgálati funkciók alkalmasak teljesítményelektronikai berendezések zavarérzékenységének vizsgálatára a következő szabványok követelményeinek megfelelően:

  • IEC61000-3-3
  • IEC61000-3-2
  • IEC61000-4-11
  • IEC61000-4-14
  • IEC61000-4-28
  • IEC61000-4-13

Harmonikus és interferencia szimuláció

A tápegységgel tetszőlegesen felépíthető a kimeneti jelalak és annak felharmonikus tartalma akár az 50Hz-es vagy 60Hz-es alapharmonikusok 40. felharmonikusáig. Minden felharmonikusnak külön programozható az értéke és a fázisszöge. A kimeneti alapfeszültségre ráültethető egy másik feszültségkomponens, melynek frekvenciája változtatható, ezáltal a tápegységgel interferencia vizsgálatok is végezhetők. A THD (teljes harmonikus torzítás) és a felharmonikusok (2 ÷ 40) értéke megjelenik a tápegység kijelzőjén, vagy egy számítógép képernyőjén.

Erősítő üzemmód

Kiegészítő I/O kártyával a tápegységgel felerősíthető egy külső függvénygenerátor által előállított jelalak. Ennek a funkciónak a segítségével akár egy már meglévő tesztrendszer is könnyen és rugalmasan bővíthető.

Analóg programozhatóság

Az I/O kártya tartalmaz három szinkronizáló kimenetet és 6 analóg bemenetet is, melyekkel a tápegység a gyártásközi vizsgálat során automatikusan tud a 7 eltárolt vizsgálati eljárás közül az éppen futtatottról állapotjelzést (RUN, PASSED, FAILED) küldeni a vizsgálatot jegyzőkönyvező operátor és/vagy számítógép számára, valamint az operátor vagy a folyamatellenőrző számítógép bármikor megszakíthatja vagy újraindíthatja a vizsgálatot.

3-fázisú, párhuzamos és soros üzemmód

Három azonos típusú tápegységgel kialakítható egy csillag- vagy deltakapcsolású háromfázisú rendszer is. Ezzel a felépítéssel vizsgálható a háromfázisú berendezések viselkedése fázis hibák esetén. A tápegységek CAN buszon kommunikálnak egymással.

A teljesítmény növelése érdekében akár négy azonos típusú tápegység is párhuzamosan köthető, lehetővé téve akár 20kVA-es vizsgálórendszer felépítését.

A kimeneti feszültség növelése érdekében két azonos típusú tápegység sorba köthető, ezáltal akár 600VAC feszültségű vizsgálórendszer is kiépíthető.

Nézzen körül virtuális polcainkon, és rendeljen tőlünk minőségi szünetmentes tápot!