Termékajánló
Hírlevél
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.10.18 08:42

Természetes léghűtésű tápegységek

Természetes léghűtésű tápegységek

Számos alkalmazás létezik, ahol ventilátorral szerelt tápegység nem alkalmazható, mivel a ventilátor túl zajos vagy a környezetből szennyeződést, port, esetleg egyéb anyagokat szívhat be.

Ilyenkor a természetes léghűtésű tápegységek alkalmazása lehet a megoldás, melyek ma már széles körben elérhetők 300W teljesítményig is. Ezeknek a tápegységeknek a hatásfoka meghaladhatja akár a 90%-ot is, azonban még ilyen magas hatásfok mellett is gondos figyelmet kell fordítani megfelelő telepítésükre.

A tápegység hőt termel, miáltal közvetlen környezetét is melegíti. Az alacsonyabb sűrűségű meleg levegő felfelé áramlik, így helyére hidegebb levegő kerül és kialakul egy légáramlás. A levegő áramlásának az útja és az útjába kerülő akadályok jelentősen befolyásolják a tápegység üzembiztonságát és várható élettartamát. Egy nem megfelelő módon telepített és emiatt túlmelegedő tápegység a rendszer többi összetevőjének és ezáltam magának a rendszernek az élettartamát is negatívan befolyásolhatja!

A tokozatlan, szerelőlapra szerelhető tápegységeket jellemzően vízszintes felületre szerelik az 1. ábrán látható módon. Ilyenkor a meleg levegő felfelé távozik, helyére pedig hideg levegő áramlik be alulról.

A létrejövő légáramlás sebessége rendkívül alacsony, nagyságrendileg 0,3m/s, azonban gondosan megtervezett tápegységek esetén ez elegendő a megfelelő hűlés és ezzel a hosszú élettartam biztosítására.

 

Fontos kiemelni, hogy a szabad légáramlás biztosítása érdekében megfelelő szabad helyet kell hagyni a tápegység közvetlen környezetében. A szükséges hely mértéke típusonként eltérő lehet, de legtöbb esetben 50mm elégendő.

Bizonyos esetekben csak a tápegységek függőleges szerelése lehetséges a 2. ábrán látható módon. Feltétlenül meg kell róla győződni, hogy a hűtőbordák, vagy más nagyobb méretű alkatrészek nem akadályozzák-e a szabad légáramlást. A várható élettartam és az üzembiztonság növelhető a tápegység kimeneti elektrolit kondenzátoraival lefelé történő telepítésével.

 


Sokszor felmerül az a kérdés, hogy szerelhető-e a tápegység fejjel lefelé vízszintes felületre, a 3. ábra szerint. A legtöbb gyártó ezt megtiltja, mert ebben a pozícióban nem tud kialakulni a megfelelő légáramlás és a meleg beszorul a tápegységen belül, miáltal jelentősen csökken az üzembiztonsága és a várható élettartama.

Tápegység telepítése előtt tájékozódni kell a megengedett szerelési módokról. Sok esetben a függőlegestől eltérő szerelés esetén már alacsonyabb környezeti hőmérséklet esetén is csökkenteni kell a kimeneti teljesítményt. A komoly gyártók specifikálják az elektrolit kondenzátorok várható élettartamát is a különböző szerelési irányok és környezeti hőmérsékletek esetére, lehetővé téve ezzel a gyártók, rendszerintegrátorok vagy felhasználók részére az üzembiztonság és a várható élettartam tervezését.