Termékajánló
Hírlevél
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.10.18 12:27

Tápegységhez dióda

Tápegységhez dióda

Számos olyan alkalmazás létezik, ahol a megbízható működés érdekében, a tápegység kimenetére diódát kell kötni valamilyen elrendezésben. Alábbiakban bemutatunk néhány tipikus példát.

Diódák alkalmazása tápegységek sorba kapcsolásánál

Tápegységeket akkor kötünk sorba, hogyha magasabb kimeneti feszültségre van szükségünk, mint amit egyetlen tápegység tud biztosítani a kimenetén. Például 48V-os feszültséget tudunk előállítani két darab 24V-os tápegység sorba kötésével. Ilyen esetekben a tápegységek kimenetére záróirányba előfeszített diódát kell kötni az 1. képen látható módon.

1.Diódák alkalmazása sorba kapcsolt tápegységeknél

Erre azért van szükség, mert egy kimeneti rövidzárlat esetén a két tápegység fordított polaritással kerülne szembe egymással, ami a tápegységek meghibásodásához vezetne. Kimeneti rövidzár esetén a diódákon keresztül folyik az áram és a túláramvédelem megvédi a tápegységeket.

A diódák feleljenek meg az alábbi feltételeknek:

 • legyenek képesek tartósan vezetni a legnagyobb előforduló áramerősséget
 • a letörési feszültségük legyen magasabb a sorba kötéssel kapott kimeneti feszültségnél

 

Diódák alkalmazása tápegységek redundáns párhuzamos kapcsolásánál

Tápegységeket akkor kapcsolunk párhuzamosan, hogyha szeretnénk növelni a kimeneti teljesítményt, vagy szeretnénk redundáns tápellátást megvalósítani. Utóbbi esetben van szükségünk diódákra a 2. ábrának megfelelő módon.

2.Diódával redundánsan párhuzamosan kapcsolt tápegységek

A kapcsolóüzemű tápegységek a kimeneti pontjaik között megjelenő feszültséget jellemzően egy műveleti erősítő segítségével hasonlítják össze a referenciafeszültséggel. Ha a kimeneten mért feszültség túl nagy, akkor a vezérlőáramkör csökkenti a kapcsolóelem vezérlésére használt PWM jel kitöltési tényezőjét, ellenkező esetben pedig növeli azt. Tegyük fel, hogy az első tápegység kimeneti feszültsége 24V, míg a második tápegységé 24,1V. Mivel az első tápegység vezérlő áramköre úgy látja, hogy a kimeneti feszültség túl magas, lekapcsolja a kapcsolóelemét. Ha a második tápegység ekkor meghibásodik, az első tápegység kimenetének felállásáig nincs a kimeneten feszültség. A diódák beiktatásával meggátolhatjuk, hogy a tápegységek „lássák egymást”.

A diódák feleljenek meg az alábbi feltételeknek:

 • legyenek képesek tartósan vezetni a legnagyobb előforduló áramerősséget
 • letörési feszültségük legyen nagyobb, mint a tápegységek kimeneti feszültsége

 

Dióda alkalmazása tápegységek akkumulátoros felhasználásánál

1. Olcsó tápegységeknél / akkumulátortöltőknél a kimeneti túlfeszültségvédelem feladatát mindössze egy zener-dióda látja el. Egy kimeneten megjelenő túlfeszültség a belső zener-dióda letöréséhez vezet, amin keresztül ennek következtében az akkumulátorból is folyhat áram a tápegységbe.

3. Akkumulátoros alkalmazás soros diódával

A soros dióda megakadályozza az ilyen esetben előforduló fordított irányú áramot. A dióda feleljen meg az alábbi feltételeknek:

 • legyen képes tartósan vezetni a legnagyobb előforduló áramerősséget
 • letörési feszültsége legyen nagyobb, mint a tápegység kimeneti feszültsége

 

2. Akkumulátoros alkalmazásoknál gyakran előfordul, hogy az akkumulátort véletlenül fordítva kötik be. A tápegység a fordított polaritású feszültségtől meghibásodik. A tápegység / akkumulátortöltő védelme érdekében a kimenetére kötni kell egy diódát záróirányba, a kimenettel sorba pedig egy olvadóbiztosítót. Ezáltal a fordított polaritással csatlakoztatott akkumulátor áramköre a diódán és az olvadóbiztosítón keresztül záródik és kiolvasztja a biztosítóbetétet, megvédve a tápegységet.

4.Tápegység védelme diódával és olvadóbiztosítóval

 

A dióda feleljen meg az alábbi feltételeknek:

 • a letörési feszültsége legyen magasabb a tápegység kimeneti feszültségénél
 • legyen képes az olvadóbiztosító kiolvadási áramánál nagyobb áramerősség vezetésére

 

Diódák alkalmazása egyenáramú motorok táplálásánál

Attól függően, hogy kefés, vagy kefe nélküli motor táplálunk-e meg a tápegységgel, eltérő módon kell diódát kapcsolni a tápegység kimenetére.

1. Kefés motoroknál a tápfeszültség megszűnésével a motor egy fordított polaritású feszültséget „rúghat vissza” a tápegység kimenetére, ami a tápegység meghibásodásához vezethet. Egy záróirányba előfeszített dióda ezt a fordított polaritású feszültséget levágja.

5.Kefés motor megtáplálása tápegységgel

A dióda feleljen meg az alábbi feltételeknek:

 • legyen képes tartósan vezetni a legnagyobb előforduló áramerősséget
 • letörési feszültsége legyen nagyobb, mint a tápegység kimeneti feszültsége

 

2. Kefe nélküli motorok esetén a motor leállásával megjelenő feszültségtüske jelent problémát, ami a tápegység túlfeszültség-védelmének bekapcsolásához vezethet. Az 5. ábrának megfelelően kimenettel sorba kötött diódával a feszültségtüske tápegységre gyakorolt hatása kiküszöbölhető.

6.Kefe nélküli motor megtáplálása tápegységgel

A dióda feleljen meg az alábbi feltételeknek:

 • legyen képes tartósan vezetni a legnagyobb előforduló áramerősséget
 • letörési feszültsége legyen nagyobb, mint a motor induktivitása alapján meghatározható feszültségtüske