Termékajánló
Hírlevél
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.10.18 10:34

Mennyire olcsó valójában az olcsó akkumulátor?

Mennyire olcsó valójában az olcsó akkumulátor?

Látszólag azonos műszaki paraméterű savas ólomakkumulátorok között rendkívül nagy árkülönbségek lehetnek, azonban sok esetben az olcsóbb akkumulátor hosszú távon sokkal többe kerülhet, mint egy magasabb árú termék.

Mai cikkünk megírásához egyik viszonteladónknál felmerült értékesítési probléma adott inspirációt, mivel ennek alapján konkrét példa alapján tudunk bemutatni egy esettanulmányt, amely elég extrém, de nem egyedülálló. Hasonló szituációkkal rendszeresen találkozunk.

Termékeink értékesítése során naponta szembesülünk az ár kérdésével. Vevőink szeretnének a lehető legjobb áron hozzájutni a lehető legjobb minőségű termékhez. Nagyon csábító tud lenni amikor egy látszólag azonos műszaki tartalmú savas ólomakkumulátor mellé 20-30%-kal alacsonyabb árat ír a forgalmazó. A vásárló azonban még akkor sem tud megalapozottan állást foglalni a két termék valamelyike mellett, ha egyébként rendelkezik a megfelelő műszaki ismeretekkel, hiszen nem rendelkezik azokkal a piaci információkkal amelyek alapján a gyártókat tudná rangsorolni azok műszaki és minőségi képességei alapján. Így megvásárolja az elérhető legolcsóbb akkumulátort. De vajon mennyire olcsó az olcsó? Ez csak évek múlva derül ki, amikor a beszerző lehet, hogy már nem is dolgozik a cégnél.

A végfelhasználó le szeretné cserélni a szünetmentes áramforrásának akkumulátorait, mivel a legutóbbi karbantartás során végzett kapacitásvizsgálat 50-80% közötti, blokkonként eltérő kapacitás értékeket mutat. A műszaki tartalom és az üzemeltetési körülmények tisztázására feltett kérdéseinkre kissé nehézkesen, de megkaptuk az információt, miszerint az akkumulátorok mindössze négy évesek és nincsenek extrém üzemeltetési körülmények. Mivel az akkumulátor akkor tekintendő az élettartama végén lévőnek amikor kapacitása eléri a névleges kapacitás 80%-át, a 4 éves korában 50% kapacitással rendelkező akkumulátor élettartama valójában mindössze 3 év, hiszen már akkor elérte a 80%-os kapacitását.

A végfelhasználó sokallja a viszonteladónk által adott ajánlatot, mert a most lecserélendő típussal azonos típusra sokkal jobb árat kapott. Eddigi tapasztalata alapján vajon miért szeretné újra ugyanazt a gyártmányt megvásárolni? A válasz kézenfekvő: nem ismeri a vásárolni kívánt termék műszaki lehetőségeit, nem hallgat meg több lehetséges beszállítót, csak a pillanatnyi költségeit veszi figyelembe és nem számolja ki a teljes életciklusra vetített költségeket. Pedig ha megtenné, választ kapna a mennyire olcsó valójában az olcsó akkumulátor kérdésre és nagyon meglepődne az eredményen.

Egy jobb minőségű nagy teljesítményű szünetmentes akkumulátor várható élettartama 12-15 év. Ezen időintervallumon belül, a megfelelő és üzembiztos működéséhez néhányszor akkumulátort kell benne cserélni, de nem mindegy hányszor. Vajon mi a célszerű döntés? Az elérhető legolcsóbb akkumulátort megvásárolni, vagy a szünetmentes életciklusára vetített legjobb ár/érték arányú mellett dönteni, még akkor is, ha annak a beszerzési ára magasabb? A megalapozott döntés érdekében ki kell számolni az akkumulátoroknak a szünetmentes áramforrás teljes élettartamára vetített költségét.

Olcsó (?) akkumulátor

FIAMM akkumulátor

Beszerzési ár

1 196 800 Ft

1 590 400 Ft

Beszerzési ár aránya

100%

133%

Telepítés illetve csere költsége

90 000 Ft

90 000 Ft

Várható élettartam 1

3

év

8

év

Várható cserék a szünetmentes áramforrás életciklusa során

5

db

2

db

Áremelkedési tényező 2

20%

10%

Teljes költség a szünetmentes áramforrás életciklusa során

7 463 440 Ft

3 528 840 Ft

Teljes életciklus költség aránya

100%

47%

Költség / év

497 563 Ft

220 553 Ft

Veszteség

3 934 600 Ft

 

Megtakarítás

 

3 934 600 Ft

Mivel a rendszeres karbantartási költségek mindkét esetben azonosak és a cseréktől függetlenül ugyanolyan intervallumokban történnek, ezeket nem vettük figyelembe a számításnál.
1 Az élettartamot a konkurens típusnál a felhasználó által megadott idővel számoltuk, a FIAMM esetében pedig a vevőink visszajelzése alapján megadott gyakorlati élettartammal.
2 Az idők során emelkedő árakat az első beszerzést követően az áremelkedési tényezővel korrigáltuk. A többször cserélendő akkumulátornál minden alkalommal lehet áremelésre számítani, ezért magasabb áremelkedési tényezővel számoltunk mint az egyszer cserélendő FIAMM típusnál.

Ha a kalkulációs táblázatot le szeretné tölteni, itt teheti meg! 

A címben feltett kérdésre az egyértelmű válasz az, hogy ebben az esetben biztosan sokkal többe kerül az olcsó, mint a magasabb beszerzési árú típus.

Nem a beszerzési árnak, hanem a teljes életciklusra vetített költségnek kell lennie a beszerezni kívánt termék kiválasztásának szempontja, mivel a beszerzési ár és a berendezés üzemi élettartama során fellépő költségek együttese adja a tényleges költséget, ami nem egyenlő a beszerzési árral. A teljes életciklusra vetítetten alacsony költségű termékek az igazán jó ár / érték arányúak.