Termékajánló
Hírlevél
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2017.01.30 12:16

Kapcsolóüzemű tápegységek üzemeltetése hordozható generátorról

Cikkünkből megtudhatja, hogy mire kell figyelni, amennyiben kapcsolóüzemű tápegységet generátorról kíván megtáplálni.

Napjainkban egyre többször szerveznek olyan kültéri eseményeket, ahol a kivetítők és a seregnyi egyéb elektromos berendezés megtáplálására az egyetlen lehetőség a hordozható dízelgenerátor.

Gyakran teszik fel nekünk a kérdést, hogy üzemeltethetők-e kapcsolóüzemű tápegységek a hordozható generátorokról. Ezzel kapcsolatban először a tápfeszültség jelalakjának torzulása vagy a feszültségtüskék jutnának eszünkbe mérlegelési szempontként, azonban más jellemzőket is érdemes figyelembe venni.

Egy gyár tartalékgenerátoráról ideális esetben különböző jellegű berendezések (fűtés, világítás, gépek és irodai berendezéseket) működnek és nem  jellemzőek a jelentős  terhelés változások. Kültéri eseményeken azonban ez előfordulhat - például, egy dal végén, vagy egy szünet kezdetekor. Ilyen esetekben rövid, de jelentős feszültségugrás jöhet létre, amikor a generátoron a terhelés hirtelen nagyon lecsökken.

1 - Túlfeszültség a generátorban, terhelésváltozással

Korábban a gyártóknak az egyes országok előírásai alapján kellett meghatározniuk a generátorok alkalmazási területeit, de ezek nem mindig tartalmazták a feszültség- és frekvenciatűréseket – csak a generátor képességét egy teljes terhelésugrás fogadására és kiszabályozására. Az ISO 8528-1-7 (BS7698) szabvány most már négy, alkalmazás szerinti osztályra bontva határozza meg a szükséges szabályozási pontosságot és szabályozási időt.

Class G1 (G1-es osztály) – Azokra az alkalmazásokra vonatkozik, amelyeknél a fogyasztók csak az alap paraméterek meghatározását igénylik. Ide tartoznak az általános célú alkalmazások, mint a világító- és fűtőberendezések.

Class G2 (G2-es osztály) – Azokra az alkalmazásokra vonatkozik, amelyeknél a szabályozási pontosság nem kritikus és kis mértékű kilengések elfogadhatók. Ilyenek például a világítási rendszerek, szivattyúk, ventilátorok és emelőgépek, amelyek jobban tűrik a frekvencia- és feszültségingadozásokat.

Class G3 (G3-as osztály) – Ide sorolhatók azok az alkalmazások, amelyek mérsékelten igényesek a tápfeszültségre, úgymint a távközlési berendezések és a tirisztoros vezérléseket tartalmazó berendezések.

Class G4 (G4-es osztály) – Azokra az alkalmazásokra vonatkozik, amelyeknél az előírások rendkívül szigorúak, mint például adatfeldolgozó- és számítástechnikai rendszerek.

A tűréshatárokat az alábbi táblázat foglalja össze:

Generátorok osztályozása.A fenti tűréseket levetítve a világ különböző régióira, az alábbi feszültségértékeket kapjuk:


A legtöbb AC-DC tápegység 85-90 Vac-264 Vac tartományban üzemel, de több gyártó kínál már olyan termékeket, amelyek  néhány másodpercig, vagy akár folyamatosan is üzemelnek 300 Vac feszültségről meghibásodás nélkül. Ezeket a termékeket általában fém váz borítja (Ilyen például a Delta Electronics CliQ sorozatának 2 fázisú változata) és elsősorban ipari alkalmazásokat céloznak meg velük.

Delta Electronics CliQ ipari tápegység.

2 - A Delta Electronics CliQ sorozata

Ilyen termékek tokozatlan és nyákba ültethető kivitelben is elérhetőek kisebb kimeneti teljesítményekkel. Ilyen például az Aimtec AMEL20-AZ sorozata, mely nyákba ültethető és 90 Vac – 305 Vac illetve 130 Vdc – 430 Vdc bemeneti feszültségekről működik.

3 - Az Aimtec AMEL20-AZ sorozata

Ahogy a fenti táblázatokban is látható, a 300Vac-t 5 másodpercig fogadni képes termékek G3-as osztályú generátorokkal használhatóak; az előrelátható terhelések mértékétől függően esetleg G2-es osztályúakkal is.

Sok tápegységet általában úgynevezett ITE (információtechnológiai felszerelési) rendszerekben használnak, ahol a végfelhasználónak G4-es osztályú generátorra lesz szüksége. Ezekben az esetekben nincs szükség a 300 Vac bemeneti feszültség elviselésére, így a lehetőségeink száma jelentősen megnő. Például az XP Power CCB sorozata egy megfelelő választás lehet.

4 - Az XP Power CCB sorozata

Mint korábban is említettük, ez több kérdést is felvet.

  1. A gyártóknak, akiknek termékeit előreláthatóan dízelgenerátorokkal fogják együtt használni, érdemes elgondolkodniuk olyan ipari AC-DC tápegység használatán, amely rendelkezik 300 Vac csúcsértékes besorolással.
  2. A végleges termékek gyártóinak érdemes meghatározniuk, hogy termékeiket milyen osztályú generátorral kellene használni. Ha termékeik generátorhasználat mellett hibásodnak meg, érdemes rákérdezni a generátor osztályára – annál is inkább, mert gyakran előfordul, hogy a spórolni akaró rendezvényszervező választja ki a generátort is!

 

Hasonló alkalmazásokra számtalan megoldásunk van a fenti termékeken kívül különböző kimeneti teljesítményekkel és tokozásokkal. Webáruházunk szünetmentes tápegységek óriási választékával is várja az érdeklődőket. Amennyiben ilyen igényük van, vegyék fel velünk a kapcsolatot bizalommal.