Termékajánló
Hírlevél
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2017.04.19 13:58

Jobb hatásfokú, kedvezőbb árú és egyszerűbb szünetmentes áramellátás a Delta DC-UPS moduljaival

Az egyenáramú szünetmentes tápegység (DC-UPS) egy kedvező megoldás az egyenáramú villamos rendszerek leállásainak megelőzésére. Cikkünkben megismerkedhet a Delta Electronics DRU-24V40ABN szünetmentes tápegységével.

Villamos energiaellátást igénylő berendezéseink leállása bosszantó és néha költséges is lehet. Megelőzésére számos megoldás létezik: több betáplálás biztosítása, dízel áramfejlesztő vagy szünetmentes áramforrás (UPS) alkalmazása. A szünetmentes áramforrás alkalmazásának lehetősége nagymértékben függ a rendszer teljesítményigényétől.

Egy kis vagy közepes teljesítményű egyenáramú fogyasztó szünetmentesítésére létezik olcsóbb megoldás is, mint egy nagy méretű és drága váltakozó áramú szünetmentes áramforrás (AC UPS). Ilyen esetekben egy egyenáramú szünetmentes tápegység alkalmazása ésszerűbb, hiszen a rendszer egyszerűsödik, hatásfoka javul és ezek mellett még jelentős költségcsökkentéssel is jár.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy megfelelően méretezett egyenáramú szünetmentes tápegységgel költséghatékonyan megteremthető a rendszer jövőbeni bővítésének lehetősége is.

Hogyan néz ki egy fogyasztó szünetmentesítése váltakozó áramú szünetmentes áramforrással (AC UPS)

Egy fogyasztó szünetmentesítését váltakozó áramú szünetmentes áramforrás alkalmazásával az alábbi ábra szemlélteti. Tartalmaz egy akkumulátorhoz csatlakozó AC-DC átalakítót (egyenirányító / töltő) és DC-AC átalakítót (inverter) melynek kimenetén egy újabb AC-DC átalakító (tápegység) van, amely táplálja a fogyasztót.

Váltakozó áramú szünetmentes tápegység blokkvázlat

Fogyasztó szünetmentesítése váltakozó áramú szünetmentes áramforrással (AC-UPS) – blokk vázlat

Egyértelmű, hogy ez a rendszer eltúlzott, nagy méretű, rossz hatásfokú (mivel a fogyasztó által felhasznált energia három átalakítón folyik keresztül) és költséges.

A fogyasztó egyenáramú szünetmentes tápegységgel (DC-UPS) történő szünetmentesítésének koncepciója

A fogyasztó szünetmentesítését egyenáramú szünetmentes tápegység alkalmazásával az alábbi ábra szemlélteti. Tartalmaz egy AC-DC átalakítót (tápegység) és egy DC-UPS modult, amelyhez csatlakozik az akkumulátor. A hálózati feszültség megléte esetén a tápegység közvetlenül táplálja a fogyasztót és biztosítja az akkumulátor töltéséhez szükséges energiát, amelyből a DC-UPS előállítja a szabályozott (2A ± 1A) töltőáramot. A hálózati feszültség megszűnése esetén a DC-UPS modul átveszi a fogyasztó ellátását a felvett áram és az akkumulátortelep kapacitása által meghatározott ideig.

Fogyasztó szünetmentesítése egyenáramú szünetmentes áramforrással (DC-UPS)

Fogyasztó szünetmentesítése egyenáramú szünetmentes áramforrással (DC-UPS) – blokk vázlat

A Delta DC-UPS ismertetése

A Delta DC-UPS termékcsaládjának első eleme a DRU-24V40ABN típus. Egyszerű, jó hatásfokú és versenyképes megoldást kínál 24V névleges feszültségű fogyasztók szünetmentesítésére. A félvezető átkapcsoló nagy terhelhetőségének köszönhetően, A DC-UPS akár 40A fogyasztói áramot is képes kiszolgálni és alkalmas akár 18Ah kapacitású kötött elektrolitú (zárt) savas ólomakkumulátorok töltésére is. Az áramkorlátozott (CC) karakterisztikájú töltőáramkör hozzájárul az akkumulátorok élettartamának meghosszabbításához és analóg kialakításának köszönhetően nem generál elektromágneses zajt.

A tápegység méretezésénél figyelembe kell venni, hogy annak biztosítania kell a fogyasztói áramot és a töltőáramot is. A fogyasztó rendelkezésére álló áramot az IKI max – ITÖLTŐ képlettel kell kiszámolni. Például amennyiben a tápegység kimeneti árama 10A és a töltőáram 2A, a fogyasztó rendelkezésére maradó áram 10A-2A=8A lesz.

A DC-UPS minden olyan tápegységgel együtt tud működni, amelynek kimeneti feszültségét 28V-ra be lehet állítani. Erre az összes CliQ és DRL sorozatú Delta Electronics tápegység alkalmas. 28V-nál alacsonyabb kimeneti feszültségű tápegység nem alkalmas a rendszerhez, mivel nem képes az akkumulátort teljesen feltölteni. A hálózati feszültség megszűnése esetén a félvezető kapcsoló átkapcsolja a fogyasztót a tápegységről az akkumulátorra. Az átkapcsolási idő µs nagyságrendű, ami lényegesen gyorsabb, mint a mechanikus (relés) kapcsolók kapcsolási ideje és az üzembiztonsága is magasabb.

A DRU-24V40ABN alkalmas bármelyik gyártó kötött elektrolitú AGM technológiájú savas ólomakkumulátorát fogadni és megfelelően kezelni a 0°C ÷ 35°C hőmérséklettartományban. Rendelkezik akkumulátor mélykisülés védelemmel, ezáltal hosszabb élettartamot biztosít az akkumulátor számára.

A DRU-24V40ABN széles üzemi hőmérséklettartományának (-20°C ÷ 60°C) és elektrolit kondenzátorok nélküli felépítésének köszönhetően, magas környezeti hőmérsékleten sem kell sem a fogyasztói teljesítmény csökkentésével sem pedig a DC-UPS modul élettartamának a csökkenésével számolni.

Üzemállapot jelzések, funkciók és a Delta DRU-24V40ABN DC-UPS bekötése

A Delta DRU-24V40ABN DC-UPS az alábbi ábrán látható helyi- (LED) és távjelzésekkel (feszültségmentes relé érintkezők) egyaránt jelzi az üzemállapotát. A feszültségmentes relé érintkezőknek köszönhetően nincs galvanikus kapcsolat a rendszer többi részével.

A DRU-24V40ABN DC-UPS modul távjelzései

A DRU-24V40ABN DC-UPS modul távjelzései

Jelzések értelmezése

A Delta DC-UPS konfigurálása

A DRU-24V40ABN konfigurálása valamint a tápegységhez és az akkumulátorhoz történő csatlakoztatása nagyon egyszerű. A számos lehetőség közül alább két egyszerű példa látható.

1. Egyetlen tápegységgel felépített rendszer

Egyetlen tápegységgel felépített DC-UPS rendszer

Egyetlen tápegységgel felépített DC-UPS rendszer

2. Két tápegységgel felépített redundáns rendszer

 

Két tápegységgel felépített redundáns DC-UPS rendszer

Két tápegységgel felépített redundáns DC-UPS rendszer

Egy alternatív megoldás

Az egyenáramú szünetmentes tápegységek iránt mutatott növekvő igény miatt a Delta Electronics a közelmúltban piacra lépett egy eltérő villamos, illetve mechanikai paraméterekkel rendelkező termékcsaláddal is, amelyről itt írtunk bővebben. Érdemes elolvasni a cikkünket, hiszen lehetnek olyan alkalmazások, ahol a 2A-es töltőáram túl nagy, vagy 12V névleges egyenfeszültségű rendszert kell szünetmentesíteni. Ilyen esetekben a PMU termékcsalád tökéletes választás lehet.

Amennyiben kérdése, vagy észrevétele van kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Ha a cikkünk elnyerte tetszését érdemes lehet követni minket Facebookon, hiszen így azonnal értesülhet legújabb bejegyzéseink megjelenéséről.