Termékajánló
Hírlevél
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2017.04.04 17:32

Az akkumulátor - amit mindenképpen tudni érdemes

Egy cikkbe sűrítettük mindazt, amit az akkumulátorokról tudni érdemes. Megismerheti a leggyakrabban előforduló akkumulátor fajtákat és a leglényegesebb jellemzőket, mindezt érdekes plusz információkkal megfűszerezve.

Nem túlzás azt mondani, hogy az akkumulátorok szerves részét képezik az életünknek. Ott vannak telefonjainkban, laptopjainkban, járműveinkben, otthonunk riasztóközpontjában és még számos környezetünkben lévő berendezésben. Természetesen ezek az akkumulátorok jelentősen különbözhetnek egymástól méretben, súlyban, technológiában és ebből fakadóan műszaki paramétereikben is.


Pontosan mi is az az akkumulátor?

Akkumulátoroknak nevezzük azokat az energiatárolókat, melyek a beléjük vezetett energiát kémiai úton eltárolják majd az így eltárolt energia tetszőleges időben kinyerhető belőlük.


Leggyakrabban előforduló akkumulátor fajták:


Fiamm 12FGHL34 savas ólomakkumulátor

 

Az akkumulátorok leglényegesebb jellemzői

1. Feszültség
Az akkumulátorok feszültségét voltban (jele: V) fejezzük ki. Megkülönböztetünk névleges és kapocsfeszültséget. Az akkumulátorok kapocsfeszültsége függ az adott akkumulátor kémiájától, illetve a sorba kötött cellák számától. A kapocsfeszültség jellemzően eltér a névleges feszültségtől, mivel függ a töltöttség szintjétől, illetve az akkumulátor kapcsaira csatlakoztatott fogyasztó teljesítményétől.

2. Kapacitás
Az akkumulátorok energia tároló képességét a kapacitással (jele: Ah) fejezzük ki. A kapacitás mértékegysége az Ah (amperóra), mely meghatározza, hogy az adott akkumulátor mennyi energia tárolására képes. Az eltárolt energiát hosszú idő alatt, de akár néhány perc alatt is kivehetjük az akkumulátorból. Az akkumulátorral táplált eszköz teljesítménye, mérete, energia felhasználási sebessége és számos más tényező együttese határozza meg, hogy melyik a megfelelő akkumulátor a megtáplálásához.

Míg egy vezeték nélküli egérbe jellemzően 1 – 2Ah körüli akkumulátort raknak a gyártók,  addig egy erőműben nem ritka több, egyenként 3500Ah-ás akkumulátorok elhelyezése sem.

 

3. Fajlagos energiasűrűség
A fajlagos energiasűrűséget vonatkoztathatjuk az akkumulátor tömegére – Wh/kg – vagy az akkumulátor térfogatása – Wh/l. Ez a mennyiség az akkumulátor kapacitásának a tömegéhez vagy a térfogatához való viszonyát fejezi ki.. Például egy Lítium-ion akkumulátor fajlagos energiasűrűsége minden esetben nagyobb, mint egy savas ólomakkumulátoré.

 

4. Maximális töltőáram / kisütőáram
A különböző akkumulátor fajtákat eltérő árammal szabad tölteni, illetve kisütni a névleges kapacitásuk és kémiájuktól függően. Ezeket az értékeket a gyártók jellemzően a kapacitás függvényében határozzák meg. Például a FIAMM SpA. által gyártott 12FGHL28 típusú szünetmentes berendezésekben gyakran használt 7,2Ah kapacitású savas ólomakkumulátort maximum 0,25C, azaz 1.8A árammal szabad tölteni amennyiben az akkumulátortöltő nem rendelkezik az akkumulátor hőmérsékletének figyelésével és hőmérsékletkompenzált töltőfeszültséggel. A töltőáram hőmérsékletkompenzált töltési algoritmus mellett ennél akár nagyobb érték is lehet és ebben az esetben ez nem jár az akkumulátor élettartamának csökkenésével. Ezzel szemben kisütni akár 30A-es árammal is szabad.

5. Belső ellenállás
Az akkumulátorok belső ellenállását Ohm-ban mérjük (jele: Ω). A belső ellenállás értéke határozza meg az akkumulátorból kivehető áram maximumát, a rövid idejű terhelhetőségét és a kisütési és feltöltési ciklus során a melegedését. Minél alacsonyabb egy akkumulátor belső ellenállása, annál kevésbé melegszik és sok esetben annál alkalmasabb nagy áramerősségű, de rövid ideig tartó kisütésekre, hiszen a kis belső ellenálláson kis feszültség is esik. Az akkumulátor öregedésével nő a belső ellenállása.


6. Élettartam
Az akkumulátorok tervezett élettartamát a gyártók években adják meg 20-25 ̊C fokos környezeti hőmérséklet és csepptöltéses üzemmódra vonatkoztatva. Mindig ellenőrizni kell, hogy a várható élettartamot a gyártó hogyan számolta. Európában a legelterjedtebb és egyben leginkább elfogadott rendszer a tervezett élettartam meghatározására és egységes kategóriákba történő besorolására az EUROBAT rendszere, melyet az Európai Akkumulátorgyártók Szövetsége alakított ki.
Alternatív módon az élettartamot meg lehet adni ciklusszámban is különböző kisütési mélységekre vonatkoztatva. Az akkumulátort akkor tekintjük az élettartamának a végén amikor kapacitása a névleges értékének 80%-a alá csökken.

Riasztóközpontokban általában 3 – 5 éves élettartamra tervezett akkumulátorokat használnak, telekommunikációs rendszereknél azonban már inkább a 10 év feletti várható élettartam az elvárt.

 

7. Kisütési mélység (DOD)
A kisütési mélység azt fejezi ki, hogy az akkumulátorból a névleges kapacitásához viszonyítva mekkora kapacitást veszünk ki. Minél kisebb kisütési mélységig sütjük ki az akkumulátort, annál hosszabb lesz az élettartama, viszont adott fogyasztó adott idejű energiaellátásához annál nagyobb kapacitású akkumulátorra van szükség.

8. Aktuális töltöttségi szint (SOC)
Az aktuális töltöttségi szintet százalékban határozzák meg és azt fejezi ki, hogy az akkumulátor névleges értékéhez viszonyítva mekkora kapacitás van az akkumulátorban.

 

Webáruházunkban megbízható munka akkumulátorok nagy választékával várjuk!

 

A következő bejegyzésünkben...

Következő blog bejegyzésünkben közelebbről bemutatjuk a savas ólomakkumulátorok felépítését és működését. Érdemes lesz elolvasni a cikkünket, hiszen többek között megtudhatják azt is, hogy mi a különbség egy folyadékelektrolitú és egy kötött elektrolitú akkumulátor között, ami a későbbiekben segítségükre lehet a megfelelő akkumulátor kiválasztásában.