Termékajánló
Hírlevél
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.10.17 17:13

Akkumulátorok tárolása

Akkumulátorok tárolása

Az ólomakkumulátorok kémiai rendszerek, melyekben a kémiai folyamatok a tárolásuk során is zajlanak, ezért élettartamuk és kapacitásuk megőrzése érdekében már a gyártásukat követően és még felhasználásuk előtt is különös figyelmet és gondozást igényelnek.

A tárolás során az akkumulátorban zajló kémiai folyamatok önkisülést eredményeznek, ami a szokásos üzemeltetés során előforduló kisütéshez hasonló, de lassúbb folyamat. Sebessége függ az akkumulátor kémiai összetevőitől, az összetevők mennyiségétől, a szerkezeti felépítésétől és a környezeti körülményektől. Emiatt nem minden savas ólomakkumulátornak azonos az önkisülési sebessége. Az önkisülés következtében az akkumulátor veszít kapacitásából és szulfát réteg rakódik le a negatív lemezeken. Ez egy természetes folyamat a működése során, amely nem okoz kárt mindaddig, míg megfelelően van kezelve. Az önkisülés folyamán apró ólom-szulfát részecskék rakódnak le a negatív lemezre, melyeket könnyen vissza lehet alakítani ólom-dioxiddá és kénsavvá az akkumulátor feltöltése során. Azonban hogyha az akkumulátor kisütött állapotban marad, vagy csak részben kerül feltöltésre, az apró ólom-szulfát részecskék nagyobb kristályokká állnak össze, amelyeket már nem lehet visszaalakítani összetevőire a töltés során. Ez a folyamat visszafordíthatatlan kapacitásvesztéshez vezet. A szulfátosodást az akkumulátor rendszeres és teljes feltöltésével lehet megelőzni.

Az önkisülés sebességének meghatározó tényezője a tárolási hőmérséklet. A hőmérséklet emelkedésével a kémiai reakció sebessége emelkedik. Ökölszabályként elfogadott, hogy 10°C hőmérsékletemelkedés kétszeres kémiai reakciósebességet eredményez. Értelemszerűen alacsonyabb tárolási hőmérsékleten a kémiai reakció sebessége hasonló mértékben csökken, ezáltal az önkisülés sebessége is csökken. Az alacsony hőmérsékleten történő tárolással (kültérben) azonban óvatosnak kell lenni, mivel az elektrolit megfagyhat. A fagyási hőmérséklet az elektrolit fajsúlyától (azaz az akkumulátor gyártásához alkalmazott kénsav mennyiségétől és az akkumulátor töltöttségi szintjétől) függ. Egy jó minőségű akkumulátort hazai klimatikus viszonyok között csak akkor kell félteni a megfagyástól, ha 20% körüli kisütési állapotban -15°C alatti hőmérsékleten szélmentes helyen vagy ennél magasabb hőmérsékleten, de hideg szélnek kitett helyen tároljuk. A megfagyás helyrehozhatatlan károsodást okoz az akkumulátorban.

Az akkumulátorok tárolásának általános szabályai

A szeleppel vezérelt felitatott elektrolitú (AGM vagy GÉL) akkumulátorokat elektrolittal és árammal feltöltve, felhasználásra kész állapotban szállítják a gyárból. Amennyiben szállítást követően nem lehet azonnal üzembe helyezni, a következő tárolási szabályokat kell betartani.

 • Az akkumulátorokat közvetlen időjárási tényezőktől (napsütés, eső, szél) védett, tiszta, száraz, hűvös helyen kell tárolni. Óvni kell a szélsőséges időjárási körülményektől, a szennyeződéstől és a víztől.
 • A magas környezeti hőmérsékletet és a közvetlen vagy közvetett hősugárzást (napsütés, radiátor, hősugárzó, padlófűtés, napsütésnek kitett tetőszerkezet) kerülni kell.
 • Az optimális tárolási hőmérséklettartomány -10°C ÷ +25°C maximum 90%-os páratartalom mellett.
 • A raklapon, műanyag fóliába csomagolva történő tárolás elvileg megengedett. Azonban ez nem javasolt nagy hőmérsékletingadozású (nappal / éjszaka) vagy magas páratartalmú helyiségekben, mivel a műanyag fólia belső felületén páralecsapódás keletkezhet. A kicsapódott pára idővel oxidálhatja a kivezetéseket, ami szivárgóáramok kialakulásához vezethet és ez felgyorsíthatja az önkisülést.
 • Kerülni kell a vegyszerekkel szennyezett légtérben történő tárolást.
 • Közvetlenül az akkumulátorokra más árukat vagy tárgyakat nem szabad helyezni!
 •  Az akkumulátorokat óvni kell a leeséstől vagy eldőléstől illetve attól, hogy más tárgyak ráessenek!
 • Az akkumulátorokat óvni kell a vezető (fém) tárgyak vagy vezetőképes szennyeződés (pl. nedves por) által okozott rövidzárlattól.
 • Kerülni kell a kicsomagolt akkumulátorok éles felületen történő tárolását.
 • A raklapok egymásra helyezése nem megengedett, kivéve, ha a gyártó ezt kifejezetten engedélyezi.
 • Javasolt azonos tárolási feltételeket biztosítani az összes akkumulátor számára, hogy elkerülhetővé váljanak a különböző önkisülési mértékek és egyenlőtlenségek.

A hőmérséklet hatása tárolás során

A tárolási hőmérsékletnek jelentős befolyása van az önkisülésre és ezáltal a tárolási időre, ezért magasabb hőmérsékleten történő tárolás esetén az akkumulátorokat gyakrabban kell újratölteni. A FIAMM Energy Technology által gyártott szeleppel vezérelt felitatott elektrolitú savas ólomakkumulátorok önkisülési mértéke 20°C-on ≤2% ezért átlag 20°C-os környezeti hőmérsékleten akár 6 hónapon keresztül tárolhatók újratöltés nélkül.

Az alábbi grafikonból látható a MAXIMÁLIS újratöltési időintervallum a tárolási hőmérséklet függvényében.

Tárolási idő a hőmérséklet függvényében

A megfelelő tárolás segít megőrizni az akkumulátorok paramétereit és élettartamát, ezáltal megbízhatóságát.

Újratöltés tárolás során

Az önkisülési folyamat miatt a tárolás során az akkumulátorok elveszítik kapacitásuk egy részét, ezért frissítő töltésnek kell őket alávetni

 • amikor a tárolási hőmérsékletnek megfelelő MAXIMÁLIS tárolási időt elérték vagy
 • amikor az üresjárati kapocsfeszültségük elérte a 2,11V/cella értéket, ami egy 6V-os névleges feszültségű akkumulátor esetében 6,33V, míg egy 12V-os névleges feszültségű típus esetén 12,66V

bármelyik is következik be először.

Az akkumulátorokat még szakszerű tárolás és rendszeres újratöltés esetén sem javasolt 2 évnél hosszabb ideig tárolni.

Nagyon fontos a gyártói és szállítói háttér ismerete, hiszen a megfelelő tárolás és a gondozás hiánya élettartam és kapacitás csökkenést eredményez. A tárolási időbe bele kell számolni jellemzően Ázsiában lévő gyárból Európába történő szállítás időtartamát, a nagykereskedőnél és a kiskereskedőnél esetleg a szervízben vagy a telepítőnél történő raktározás idejét is. Ennek követhetőségét az akkumulátor tetejébe beégetett gyártási kód segíti. A komoly gyártók, akik nem akarják elrejteni a gyártás valódi időpontját, könnyen értelmezhető, úgynevezett beszélő kódokat alkalmaznak. A FIAMM Energy Technology például a HHÉÉÉÉGY/NN (HH=hónap; ÉÉÉÉ=év; GY=gyártósor azonosítója; NN= az év napja) kóddal mindenki számára egyértelműen beazonosítható módon adja meg a gyártás időpontját. Ezzel szemben vannak olyan gyártók, akik kívülállók számára beazonosíthatatlan kódot alkalmaznak a gyártás tényleges időpontjának elrejtése érdekében vagy egyáltalán nem is tüntetik fel az akkumulátoron a gyártás időpontját. Ez utóbbi két gyártmányból nem szabad vásárolni bármennyire kecsegtető is az áruk.

A tárolással kapcsolatos másik vásárlást befolyásoló szempont a megfelelő kereskedő kiválasztása. A szabadpiacnak köszönhetően ma már bárki rendelhet egy konténernyi akkumulátort valamelyik kínai gyártótól. Ez viszont jelentős mennyiség, amit az értékesítésig megfelelő körülmények között kell tárolni és erre a célra az udvaron tűző napon álló konténer vagy egy könnyűszerkezetes raktár kifejezetten rossz megoldás, mivel nyáron a tűző napon akár +50 ÷ +60°C is lehet benne a hőmérséklet. Nem is beszélve arról, hogy az akkumulátorok az értékesítést megelőzően akár 1 évig is állhatnak újratöltés nélkül, mivel egy kereskedőnek nincs megfelelő eszköze és erőforrása több ezer akkumulátor újratöltésére.

A FIAMM Energy Technology saját tulajdonú gyárában, teljes ellenőrzés alatt gyártja a saját maga által fejlesztett akkumulátorait, melyeket Európa logisztikailag egyik legfrekventáltabb régiójában üzemeltetett 10.000 m2 alapterületű, korszerű központi raktárában tárol, ahonnan ellátja egész Európát. Hozzáértő gyártóként nem csak a fejlesztést és a gyártást tartja ellenőrzése alatt, hanem az értékesítési és logisztikai lánc majdnem teljes vertikumát felügyeli. A logisztikai központban tárolt jelentős raktárkészletnek köszönhetően az országos disztribútoroknak nem kell több hónapra elegendő készletet berendelniük és raktározniuk, elegendő havonta vagy akár hetente lehívni a szükséges mennyiséget, ezáltal a gyártó méreteiből fakadó gyors áruforgásnak köszönhetően mindig friss árukészlettel szolgálhatják ki vevőiket.

Vásárláskor fontos megkérdezni a kereskedőt az akkumulátor gyártásának időpontjáról és azt követő tárolási körülményekről illetve arról, hogy az akkumulátor mikor volt újratöltve a tárolás során.

A zselés akkumulátorok mellett ismerje meg munka akkumulátor kínálatunkat is!

Bármilyen felmerülő kérdés esetén keressenek minket bizalommal elérhetőségeink egyikén.