Termékajánló
Hírlevél
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.10.18 11:42

3 tipp egyenáramú áramellátó rendszerekhez, amivel időt és költségeket spórolhat meg!

3 tipp egyenáramú áramellátó rendszerekhez, amivel időt és költségeket spórolhat meg!

Cikkünkben szakmai tippeket adunk egyenáramú ellátó rendszereknél jellemzően felmerülő problémák költséghatékony megoldásaira.

1. Mélykisülés-védelem egyszerűen

Ipari egyenáramú szünetmentes áramellátó rendszereknél gyakran jelent problémát az akkumulátor mélykisülés elleni védelme. Az XP Power DNR tápegység családjának kimeneti karakterisztikája nem csak akkumulátortöltésre és ezáltal egyenáramú szünetmentesítésre teszi alkalmassá ezeket a tápegységeket, hanem a standby változatok olyan feszültségfigyelő (DC OK) áramkört is tartalmaznak, amelynek segítségével a mélykisülés elleni védelem is egyszerűen megvalósítható az alábbi elrendezésnek megfelelően.

2. Rövid idejű nagy áramfelvételek kiszolgálása gazdaságosan

Gyakran előfordul, hogy a fogyasztó áramfelvétele normál üzemben nagyon alacsony, azonban bizonyos események bekövetkezésekor jelentős mértékűre emelkedik. Egy füstelvezető rendszer esetében például, ami normál üzemi körülmények között nem fogyaszt áramot, füst érzékelésekor a füstelvezető nyílások áramfelvétele akár 40A-re is emelkedhet. Egy 24V 40A-es tápegység ára akár hat számjegyű is lehet, azonban egy XP Power DNR60US24# akkumulátortöltésre alkalmas tápegységből és kettő FIAMM FG21803 akkumulátorból kialakított rendszerrel ennek költségét akár az ötödére is lecsökkenthetjük. Sőt, az előzőekben bemutatott megoldással még a mélykisülés-védelem kialakítása is gazdaságosan és egyszerűen megvalósítható!

XP Power DNR60US24#FIAMM FG21803

 

3. Több feszültségszint előállítása kedvező áron

Nem ritkák az olyan alkalmazások, ahol több feszültségszintre is szükség lehet, például 5V-ra, 12V-ra és 24V-ra egyaránt. A szükséges feszültségszintek előállítására sokféleképpen történhet, de kétségkívül az egyik leggazdaságosabb megoldás a TDK-Lambda i6A konvertereinek alkalmazása, melynek az alábbi előnyei vannak:

  • Rendkívül kis méret
  • Akár 98%-os hatásfok
  • Távoli ki- és bekapcsolhatóság lehetősége
  • Akár 250W kimeneti teljesítmény modulonként

Egyedi áramkör terveztetése

Amennyiben Önnek nincs lehetősége vagy ideje áramkörtervezéssel foglalkozni, akkor érdemes egy szakemberrel megterveztetni. (Például a Powergom mérnökei megtervezik egyedi áramkörét és legyártják azt az Ön igényeinek megfelelően, sőt további ötleteket is adnak rendszere kiépítésével kapcsolatban.)